„Educăm astăzi pentru societatea de mâine”! O spune directoarea Instituţiei Publice Gimnaziul „Dumitru Matcovschi” din capitală, Inga lasciuc, care de-a lungul anilor, împreună cu cadrele didactice ale instituţiei au grijă să ofere educație pentru sutele de elevi care pășesc pragul instituţiei. Cunoaște cum își pot valorifica elevii potenţialul maxim, ce oportunități oferă instituţia educațională, dar și care sunt provocările în procesul de predare-învăţare din acest interviu.
Doamna lasciuc, care este misiunea instituţiei și cum vă reuşeşte să oferiţi copiilor educație la cele mai înalte standarde?
În cadrul instituţiei, facem tot posibilul ca să oferim fiecărui copil şansa de a-şi valorifica calitățile native, de a-şi contura personalitatea sub îndrumarea şi cu ajutorul unor cadre didactice de înaltă ţinută profesională și devotate actului educaţional. Astăzi, colectivul gimnaziului numără 25 de cadre didactice, care zilnic vin cu dorinţă să aducă lumina cunoştinţelor în sufletul fiecărui elev. Echipa managerială este formată din domnul Logvinenco Vladimir, director adjunct responsabil pe instruire, Doina Gurbulea — director adjunct responsabil de clasele primare şi activitatea ştiințifico-metodică, Ceapă Anghelina, director adjunct responsabil pe educaţie, dar şi domnul Alexandru Dicusar, director adjunct responsabil de profilul „Arta teatrului”.
Cine sunt profesorii care predau în instituție?
În instituţie, avem profesori dedicați, cu mulți ani de experienţă, dar şi personalități notorii precum regizorul și maestrul în arte Alexandru Dicusar, precum şi maestrul în arte Marina Filipovici. Instituţia de învățământ din centrul Capitalei este implicată în multe activităţi extraşcolare precum: campionate sportive, concursuri internaţionale ale ideilor de afaceri, proiecte sustenabile de protecţie a mediului, merg în diferite schimburi de experienţă în ţări europene, participând şi la activități culturale de promovare a valorilor naţionale.
Cum sunt elevii de astăzi?
Sunt deschiși și curioși de a cunoaște. În cadrul instituţiei, spre exemplu, pentru a încadra copiii într-un efort comun la lecţie, profesorii folosesc diverse activităţi, jocuri strategice și informaţionale. În pregătirea temelor, cadrele didactice folosesc documente, materiale didactice, softuri educaţionale moderne, astfel încât aceștia să dobândească abilităţi care să le ajute în viitor. Metodele moderne de lucru cu copiii au o bază teoretică solidă şi sunt menite să îmbunătăţească procesul instructiv — educativ. Rezultatele nu întârzie să apară — elevii gimnaziului sunt premianţi și învingători la multe concursuri naţionale şi internaţionale. Este important să ne amintim că fiecare elev este unic şi că generalizările pot fi limitate. Aceştia cresc într-o eră digitală şi sunt foarte familiarizați şi confortabili cu tehnologia. Au acces la o gamă largă de dispozitive şi platforme digitale şi folosesc internetul pentru a accesa informaţii şi a comunica. De asemenea, sunt adesea îndemnați să utilizeze tehnologia în procesul de învăţare şi sunt deschişi la utilizarea acestora în activităţile lor şcolare.
CONTACTE:
Instituţia Publică Gimnaziul
„Dumitru Matcovschi”
or. Chişinău, str. George Meniuc, 22
Tel.: 022 725 197
gimnaziul.matcovschi@gmail.com