Pasiunea pentru design m-a făcut să devin fondatoarea companiei ,,Al Design».
Pasiunea pentru design a făcut-o să lase un job bun, un domeniu de perspectivă şi să ia totul de la zero-în design. Ina Gaidău este designer de interior, profesie care, pe lân- gă experienţe inedite, îi aduce multă satisfacţie şi plăcere. Cunoaşte-i povestea de succes din acest interviu!
Ce fel de business dezvoltaţi în Republica Moldova?
Aş spune al confortului, funcționalităţii şi al esteticii locuinţelor şi spaţiilor comerciale.
Designul de interior mi-a plăcut dintotdeauna şi iată că din pasiune şi multă dedicare am devenit fonda- toarea companiei,,Al Design».
Cum ați ajuns la această pasiune, care au fost primii pași?
Pasiunea pentru design am avut-o mereu. Din copilărie sunt pasionată de artă şi creaţie, iar designul de interior este o artă care presupune mult gust estetic, este un proces amplu care include selectarea culorilor, a mobilierului, a materialelor, a luminilor, dar şi a elementelor de decor astfel încât, la final, să obținem acea atmosferă plăcută, armonioasă şi funcţională într-un interior. După mai mulţi ani de muncă în domeniul economiei şi funcţii înalte în sistemul bancar sufletul meu cerea altceva, cerea creaţie şi iată că, într-o zi, am decis să fac ceea ce-mi place cel mai mult. Am
mers la una din cele mai prestigioase şcoli de design din RM,,,DCC School», fondată de către arhitectul Alexandrin Buraga. Așa, încet-încet, a pornit totul!
De-a lungul anilor, care a fost cea mai mare provocare profesională?
Cea mai mare provocare a fost atunci când primul meu client, după ce mi-a văzut lucrările, m-a rugat să-i creez proiectul pentru casa sa de vis. Chiar a fost o provocare, era o casă, avea două nivele, şi era nevoie de planificat şi replanificat totul. A fost un proiect frumos şi realizat cu succes. După care au urmat altele la fel de frumoase şi la fel de importante.
De ce moldovenii apelează la serviciile de design pentru interiorul casei sau apartamentului?
Beneficiile serviciului de design sunt foarte mari şi aici leaş enumera pe primele trei, foarte importante, din punctul meu de vedere:
1. Economia de timp — designerul vine cu variante personalizate nevoilor şi cerintelor clientului, are acces la furnizori şi ştie exact unde pot fi găsite materialele şi obiectele de decor folosite în proiect, iar clientul nu mai pierde timp în căutarea lor.
2. Economia de bani — noi oferim o listă a furnizorilor cu cele mai accesibile prețuri conform bugetului clientului şi sugerăm locuri unde pot beneficia de anumite reduceri. Iar în urma colaborării cu un designer de interior, la vinderea imobilului, clientul obţine valoare adăugată pentru că interiorul devine unul funcțional şi actual pe termen lung.
3. Economia de energie/nervi — în timp ce noi ne ocupăm de rezolvarea tuturor problemelor, clienţii noştri îşi petrec timpul frumos la birou sau cu oamenii dragi, pentru că un proces de construcție sau reparaţie include multe situaţii neprevăzute, care necesită soluții corecte şi imediate.
De ce să apelăm la un designer dacă avem gust estetic şi ştim ce vrem şi cum vrem?
Da, în ultima perioadă se observă o dezvoltare a gustului estetic, este lăudabil şi foarte plăcut, dar un designer de interior este mult mai mult decât alegerea culorilor şi a mobilierului. Designerul posedă o mulțime de cunoştinţe tehnice şi calcule matematice care fac ca spaţiul sa fie maximal funcţional.
Cât de solicitată este meseria dvs pe piaţa muncii?
Designul de interior devine din ce în ce mai solicitat şi începem să înțelegem importanţa acestui serviciu. În general, lumea se dezvoltă într-un ritm alert, toţi avem activităţi importante, iar timpul costă scump, de aceea învăţăm să delegăm responsabilităţi. De aici şi porneşte conştientizarea faptului că fiecare dintre noi trebuie să-şi facă treaba cum ştie mai bine, şi designerii de interior, inclusiv.
Şi în concluzie prefer să zic:
Designul de interior nu este un moft, este o necesitate!
AI Design
Ina GAIDĂU — interior designer
Tel:/+373/690 90 155
Facebook: Ina Gaidau