Semnificația Paștelui și a iepurașului de paște pentru copii

Sărbătoarea Paștelui este încărcată de simboluri și tradiții păstrate cu sfințenie de-a lungul timpului. Pentru copii, Paștele înseamnă venirea Iepurașului cu multe cadouri, mai ales dacă au fost cuminți. Iepurașul le aduce ouă și iepurași de ciocolată, jucării, hăinuțe și pantofiori noi. Pentru a-l primi așa cum se cuvine, copiii se pregătesc din timp: cu ouă pictate, cu cumințenie, cu ajutor oferit mămicilor la pregătirea casei pentru sărbatoare și cu sufletul curat, așa cum doar copiii îl au.

0
1618

Cine este Iepurașul de Paște?

Povestea Iepurașului de Paște nu va fi spusă niciodată de prea multe ori, pentru că mereu vor fi copii mici dornici să o afle. Iepurașul vine din timpuri străvechi și a avut prima căsuță pe meleagurile germane. Tot acolo s-au preparat pentru prima dată dulciurile în formă de iepurași, făcute din aluat și zahăr.
Mai târziu, cofetarilor francezi le-a venit ideea să facă ouă din ciocolată. Plecând de la aceste începuturi timide, Iepurașul a devenit mai îndrăzneț și din an în an, a ajuns în casele tuturor copiilor, din toate țările creștine. Astăzi, Iepurașul este considerat cea mai mare plăcere a copiilor, similară cu sosirea lui Moș Crăciun.

Să-i învațăm pe micuți semnificația Paștelui
Copiii trebuie să învețe de mici că Paștele este o mare sărbătoare creștină care semnifică învierea Domnului Iisus Hristos. El a fost răstignit pe cruce pentru păcatele lumii, dar printr-o minune, a înviat din morți.
În Sfântă Noapte a Învierii, copiii trebuie să participe alături de întreaga familie la ritualurile specifice de Paște: să meargă la biserică, să ia lumină, să aducă lumina acasă, iar apoi, la masă de sărbătoare, să ciocnească ouă roșii cu cei dragi și să mănînce cozonac, pască și alte bucate tradiționale pentru masa de Paște.

338257La Sfînta Împărtășanie în Săptămîna Mare

Există obiceiul că în Săptămîna Mare părinții, bunicii sau invățătorii să îi ducă pe copii la biserică pentru a fi împărtășiți. Trebuie să le zicem copiilor că prin Sfîntă Împărtășanie Hristos este cu ei și îi apără de toate relele.

Fapte bune cît mai multe

În preajma Sărbătorilor Pascale trebuie să îi motivăm pe copii să facă cît mai multe fapte bune. Să ofere din puținul lor altor copii care au și mai puțin decât ei, să îi ajute pe cei vârstnici, să se abțină de la răutăți și de la vorbe urîte. Ar fi minunat dacă antrenați copii în acțiuni umanitare care să vină în ajutorul copiilor săraci sau bolnavi. Astfel, obișnuim copiii de mici să manifeste bunătate și să fie toleranți cu cei din jur.

Implicați activ copiii în pregătirile pentru sărbătoare.

Participând la pregătiri, copiii pun în valoare Pregătirile pentru Paşte, oferă părinţilor ocazia de a face împreună cu copiii activităţi care să le permită, să se pună în valoare în ochii tuturor. Implică-i, aşadar, şi pe cei mici. Solicită-le ajutorul la bucătărie, pentru mici treburi de rutină, consultă-i când alegi decoraţiunile pentru masă, scrieţi împreună felicitările şi alcătuiţi cu ei lista destinatarilor. Va fi mult mai distractiv să lucraţi împreună şi pe lîngă această, vor căpăta sentimentul de satisfacţie după ce şi-au terminat treaba şi vor avea despre ce povesti prietenilor.

În bucătărie e distracţia cea mai mare! Vopsitul ouălor e cu siguranţă activitatea cea mai aşteptată în zilele acestea. Cei mici pot picta ouăle călduţe sau pot desena cu o cariocă pe cele vopsite în prealabil de tine. Poţi alege şi nişte abţibilduri tematice, de mici dimensiuni, pe care să le poată lipi singurei.

Importanţa acordată sărbătorii Paştelui corespunde şi nevoii de a marca viaţa prin simboluri care “hrănesc” albumul de familie cu fotografii-amintiri. Ritualurile pascale sunt indispensabile copilului pentru a creşte cu optimism şi pentru a repera propriile perioade de creştere şi de maturitate cu ajutorul amintirilor şi fotografiilor păstrate despre el însuşi, despre frăţii, surorile sau verişorii săi. De la an la an, acestea îi vor arăta cum se transformă fiecare copil în fetiţă sau băiat, apoi în adolescent şi adult.

Paştele este un bun prilej ca familia să se reunească. Copiii sunt fascinaţi de ritualurile familiale şi astfel învaţă să le respecte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here