Rahitismul – boala copilului cu deficit de vitamina D

0
1366

Rahitismul este o afecțiune specifică celor mici, care se datorează unui deficit de vitamina D, calciu și fosfați, care împiedica procesul de creșterea și dezvoltare normală a oaselor. În absența acestei vitamine și a unor minerale esențiale, oasele își pot pierde din rezistența naturală, devin fragile și se pot rupe ușor, chiar în urma unor traumatisme minore.

Vitamina D este esențială în dezvoltarea osoasă normală. Aceasta se formează în piele,  sub acțiunea luminii solare. Vitamina D se găsește și în anumite alimente: ulei de pește, ficat, lactate. Doar un regim alimentar echilibrat poate asigura un aport suficient de vitamina D și previne apariția rahitismului.

Fără vitamina D, organismul uman pierde capacitatea de a asimila calciul pe care îl obține din alimente. Dacă deficitul de vitamina D durează o perioadă destul de lungă de timp, rezervele de calciu din organism se epuizează și toate procesele care depind de acest mineral (în particular, funcția mușchilor și mineralizarea oaselor) sunt tulburate.

Vitamina D exercită o influență independentă asupra funcției celulelor care formează țesutul osos. În cazul copiilor care obțin o cantitate suficientă de vitamina D, celulele date produc baza substanței osoase și mai apoi dispar. În cazul copiilor cu deficit de vitamina D, acest proces este tulburat; formând baza țesutului osos, celule respective nu dispar, ci, dimpotrivă, se acumulează. Din această cauză, oasele copiilor bolnavi de rahitism se alungesc, dar deficitul de calciu din oase face ca acestea să fie, în același timp, mai moi și să se deformeze ușor.

Care sunt cauzele apariției rahitismului?

Cea mai frecventă cauză de rahitism este deficitul alimentar de vitamina D, combinată cu expunerea redusă la lumina solară. Din aceasta cauză, rahitismul este mai frecvent în zonele nordice și cele situate în apropierea polilor.

Care sunt semnele și simptomele rahitismului?

Semnele și simptomele rahitismului includ durere și sensibilitate osoasă, deformări dentare, formare întârziată a dinților, putere musculară scăzuta, creștere afectată, înălțime scăzuta și un număr de deformări scheletice, inclusiv craniotabes (craniu cu o formă anormală), picioare arcuite, anormalități la nivelul cuștii coastelor și deformarea zonei pelviene, sternului și a coloanei vertebrale.

Uneori, în unele cazuri foarte severe de rahitism, pacienții pot dezvolta semne și simptome mult mai serioase asociate cu un nivel foarte scăzut al calciului și fosfaților. Acestea pot include tetania (contracții musculare involuntare) sau convulsii. Acestea sunt urgente medicale si necesita un tratament imediat.

Cum se pune diagnosticul de rahitism?

Dacă dvs. sau medicul dvs. suspectați că copilul ar putea avea insuficiență de vitamina D, va trebui să efectuați o serie de analize pentru a determina:

  • Concentrația de vitamina D în sânge
  • Concentrația calciului în sânge
  • Concentrația fosforului în sânge
  • Nivelul fosfatazei alcaline în sânge
  • Concentrația parathormonului în sânge

Dincolo de testele de laborator, medicul va trebui să-i indice copilului radiografia unei articulații mari.

Dacă rezultatele analizelor vor arăta că copilul suferă de insuficiența de vitamina D în sânge și de tulburări ale procesului de mineralizare a oaselor, diagnosticul de «rahitism» va fi confirmat și medicul va putea prescrie copilului o cură de tratament specială.

Cum se tratează rahitismul?

Pentru tratarea rahitismului, este important ca alimentația copilului să fie cu produse bogate în vitamina D precum și o dietă bogată în calciu. Suplimentele de vitamina D și expunerea la soare pot trata cu succes rahitismul nutrițional. În rahitismul de cauza renală, este necesară administrarea de fosfați, iar în cazurile de mal-absorbție se recomandă preparate de vitamina D injectabile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here