Importanța tratamentului dentar la copii

Copilul este cel mai scump şi cel mai dorit cadou ce ni-l oferă viața. Sănătatea orală a acestora este un factor esențial al stării de bine. Spre regret, am constatat că în majoritatea cazurilor părinții se adresează cu copiii la medicul stomatolog doar în cazul durerilor acute. Prin acest articol încercăm să transmitem părinţilor importanţa tratamentului şi a profilaxiei dentare la copii.

0
1295

Cum putem preveni apariția cariilor dentare la copii?

uliana obr 21.Periajul dentar zilnic

Cel mai important element al unei igiene orale corecte este spălatul dinților de minim 2 minute, dimineața si seara. În primii ani este important ca periajul dinților să se realizeze alături de întreaga familie, dată fiind tendința copiilor de a imita păriniţii, punîndu-se astfel baza deprinderii unor obiceiuri corecte şi sănătoase. Periuţa şi pasta de dinţi se recomandă a fi alese în funcţie de vîrsta copilului.

2. Igiena profesională în cabinetul stomatologic

Este efectuată cu ajutorul pastei „Zircate” Dentsply, produsă în SUA şi posibilitatea alegerii periuței în funcție de culoare, ceea ce-i conferă copilaşului o satisfacție deosebită.

3. Sigilarea dinților cu material fotopolimerizabil „Fissurit”

Produs de Voco Germania, este cea mai sigură metodă de prevenire a cariei dentare la copii. Sigilarea constă în aplicarea pe dinţi a unei pelicule de material sigilant pe bază de fluor.
Această procedură prezintă o serie de avantaje majore:
– este o procedura rapidă şi fără durere
– se folosește atât la dinții temporari cît şi la cei permanenți
– reduce în proporție de 80% apariția cariilor

uliana natasha obr. podpisi 14. Fluorizarea:

– diminuează sensibilitatea dentară
– asigură remineralizarea dinților
În cazul în care aceste metode de profilaxie a cariei au lipsit, cu atît mai mult igiena în condițiile de casă, cu siguranță la acești copilași se vor diagnostica cariile.
Un rol deosebit de important îl are alimentaţia echilibrată cantitativ şi calitativ. Regimul alimentar al gravidei şi al mamei care alăptează trebuie să aibă o valoare calorică corespunzătoare şi să fie bogat în vitamine şi minerale: laptele şi derivatele sale, carne, ouă, peşte, fructe, legume.
Fructele şi legumele crude prin conținutul lor de fibre stimulează funcția masticatoare şi secreţia salivară, facilitînd autocurățirea.
5. Urmările pierderii precoce a dinților temporari

În cazul pierderii premature a dinților frontali temporari există pericolul instalării unor obiceiuri vicioase de înterpunere a limbii sau a buzelor în spaţiile interdentare, acestea ducînd la perturbarea echilibrului arcadelor dento – alveolare în această zonă, cu grave prejudicii estetice.
În cazul în care va fi extras prematur un molar temporar sau mai mulți, dinții restanți vor migra, astfel vor perturba erupția dinților permanenți.
Din acest motiv se recomandă conservarea molarilor temporari pe arcadă, cît mai aproape de perioada fiziologică de erupție a dinților permanenți. În caz contrar va fi nevoie de un tratament ortodontic.

uliana natasha obr. podpisiTratamentul cariilor la dinți temporari

Caria dinților temporari este o afecțiune foarte des întîlnită la copii. Cu cît alimentația copiilor este mai nesănătoasa, cu atît mai mult creşte predispoziția spre carii. Astfel, între vârsta de 2 şi 4 ani, la copilași abia se creează gândirea logică. Ei foarte ușor se sperie, se concentrează greu şi obosesc repede.

Beneficiile utilizării Twinky star:

– Foarte tare le place copiilor;
– Aplicarea rapidă și simplă din capsule;
– Copiilor le dispare frica fața de medicul stomatolog;
– Polimerizare perfegtă;
– Plomba se menține pînă la schimbarea dintelui;
– Bio compatibilitate înaltă și adezia

La vârsta de 4-5 ani apare perioada lui “nu vreau”.

Este foarte important ca primele vizite ale copilului să se transforme în jocuri, oferindu-i posibilitatea să atingă tot ce-şi dorește şi chiar să-si aleagă singur culoarea obturației, a pastei, dar şi a periuței cu care se va face periajul.
În tratamentul cariilor folosim materiale fotopolimerizabile ca: Twinky Star-VOCO (Germania), Gaenial-GC (Japonia),Vertise-Kerr (Italia).

uliana natasha obr. podыыыыыisi 1Sfaturi pentru părinţi:

1. Consultaţi medicul stomatolog, deja la împlinirea vîrstei de 1 an a copilului.
2. Programările pentru micuţii pacienţi se recomandă a fi făcute pentru prima jumătate a zilei, cînd copilul este mai odihnit şi mai cooperant.
3. Protejaţi dinţişorii copiilor prin sigilarea şi prin fluorizarea acestora.
4. Pe măsură ce apar dinţişorii se poate începe periajul dentar.
5. Se recomandă controlul dentar periodic la 6 luni, chiar şi la absenţa durerilor.
6. Programaţi din timp copilul la medicul ortodont pentru a afla dacă muşcătura lui este corectă.
7. Copilul nu trebuie să adoarmă cu biberonul care conţine lapte sau sucuri îndulcite.
8. „Cariile de biberon” au drept cauză pe lângă prezenţa băuturilor îndulcite prin biberon, dar si igiena dinţilor.
9. La vîrsta de şase ani erupe primul dinte molar permanent. Deseori acesta este confundat cu unul de lapte, fiind cariat, părinţii aşteaptă ca el să fie înlocuit cu alt dinte, dar din păcate acest lucru nu se mai întîmplă. Urmăriţi erupţia acestuia.

Important de reținut:
“Este deosebit de important ca micuțul Dumneavoastră să se spele pe dinți înainte de culcare, în caz contrar, bacteriile şi zaharoidele ce rămîn în cavitatea bucală, vor ataca dinții şi gingiile în timpul nopții.
– Periuța de dinți a copilului se schimbă cel puţin o dată la trei luni
– Utilizați o periuță de dinți cu perii moi pentru a nu-i răni gingiile
– Copiii care nu au deprins obiceiuri bune de igienă bucală înainte de 5 ani, vor avea dificultăţi în viitor.

În tratamentul dentar la copii, Clinica Clasic Dent s-a remarcat prin calitatea şi garanția serviciilor,dar şi cu un cadou oferit fiecarui copilaş.

Dăruiți copilului Dvs. un zîmbet sănătos!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here