Codul bunelor maniere de respectat la restaurant

Cei din jurul nostru se așteaptă de la noi să ne comportăm frumos și să fim un exemplu pentru alţii. Bunele maniere inspiră respect şi atitudine pozitivă. Codul bunelor maniere la restaurant poate fi privit ca un set de reguli, iar multe dintre ele poate nu par destul de importante încât să fie urmate cu strictețe. Totuși, cu cît veţi învesti mai mult într-un comportament adecvat şi civilizat, cu atât mai mult veţi fi respectat şi mai apreciat .

0
2485

Când mergeţi să luaţi masa undeva, indiferent cât de simplu sau sofisticat este locul, trebuie să țineți cont de anumite reguli:

Primul care trebuie să între în local este bărbatul, deoarece se consideră că restaurantul este un teritoriu nefamiliar şi un gentleman trebuie să își protejeze partenera de orice situație neplăcuta care ar putea apărea. În interiorul restaurantului, bărbatul trebuie să meargă în faţa.

În cazul în care ieșiți cu mai multe persoane care aleg ceva simplu de mâncare, trebuie să comandaţi un fel asemănător, pentru ca ceilalţi să nu aștepte până terminaţi de mâncat.

Nu trebuie să mâncăm grăbit sau nervos. Este nu doar o regulă de politeţe, ci şi o prescripţie medicală. Nu bem şi nu vorbim cu gura plină. Oamenii care încearcă să mănânce şi să povestească în acelaşi timp fac o impresie neplăcută. Este de prost gust să ţinem degetul mic uşor ridicat când mâncăm sau când bem. Nu vorbim tare, pentru că nimeni de la mesele alăturate nu vrea să audă conversația pe care o purtaţi.
Odată ce începeți să mâncați, nu trebuie să lăsați tacâmurile pe masă, locul acestora fiind pe farfurie. Când terminaţi de mâncat, furculița şi cuțitul se aşează împreună pe diagonala farfuriei, de la stânga sus spre dreapta jos. Șerveţelul trebuie pus în poală. Cele mari se vor desface şi vor fi împăturite pe jumătate înainte de a le pune în poală. După ce termini de mâncat, șervetul trebuie fi așezat la stînga farfuriei, niciodată pe aceasta. Daca trebuie să părăsiți masa pentru câteva minute, acesta se pune pe scaun.

Sunt şi câteva reguli de bune maniere la masă care par evidente, însă mulți le ignoră: bucatele se taie mici, nu se vorbeşte cu gura plină, înainte de a servi din băutura se termină de mestecat şi desigur că nu se ţin coatele pe masă. În cazul în care sunt mai multe rânduri de tacâmuri, ele se folosesc întotdeauna dinspre exterior spre interior, în ordinea felurilor.

Nu puneţi telefonul mobil pe masă şi evident, nu intraţi pe internet ca să verificaţi e-mailurile şi mesajele când sunteţi cu cineva la masă.

Fiţi amabil! Mulțumiţi întotdeauna când sunteţi servit cu un fel de mâncare sau băutură. Important! Nu consumaţi mai mult de un pahar de vin sau un cocktail. Este dizgrațios să exageraţi la acest capitol.

Ce să NU faceţi nici într-un caz la masă:

NU vă agitaţi dacă nu vă place ceva, lăsaţi în farfurie.
NU fotografiaţi masa.
NU folosiţi tacâmurile pentru a indica ceva cu ele.
NU ţineţi furculiţa în mână când consumaţi apă.
NU suflaţi în mâncare, așteptați să se răcească de la sine.
NU fumaţi la masă, decât dacă aţi fost invitat.
NU vă certaţi cu chelnerul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here